General Blog

.


728x90-1

Paradontoza


Paradontoza este o afectiune comuna care poate avea efecte destul de grave la nivelul cavitatii bucale, culminand cu pierderea prematura a dintilor. Primul pas al acesteia este instalarea gingivitei din cauza placii bacteriene si a tartrului stocat la nivelul suprafetei dentare si care nu sunt indepartate prin periajul zilnic. Bacteriile influenteaza inflamatia gingiilor ce devin tot mai sensibile, se inrosesc si chiar sangereaza la cea mai mica atingere.

In schimb, daca in acest moment se iau masurile adecvate, gingivita poate fi inlaturata, fara a evolua in parodontoza, caz in care gingiile incep sa se retraga, motiv pentru care radacinile dentare devin expuse si vulnerabile in fata microbilor. De asemenea, se formeaza si pungute la nivelul acestora, existand riscul ca osul sa fie deteriorat in asa fel incat sa nu mai poata sustine dintele, acesta din urma trebuind extras.Image result for Paradontoza

Factori de risc

Fumatul este un factor de risc deoarece viciul inhiba procesul de salivare, astfel ca gingiile pot fi afectate, in timp ce succesul tratamentului este pus in pericol. Modificarile hormonale la femei reprezinta un alt risc, deoarece se pot dezvolta diferite infectii, inclusiv ale gingiilor, in aceasta situatie aflandu-se si cei care sufera de diabet sau diferite afectiuni. Pacientii ce sufera de parodontoza, de regula, au peste 30 de ani, fiind in special barbati, iar boala este mai rara in randul adolescentilor, insa acestia pot suferi de gingivita.

Care sunt simptomele?

Printre simptomele parodontozei se numara respiratia urat mirositoate ce nu poate fi indepartata nici macar dupa periajul dentar, inflamarea si inrosirea gingiilor, care sangereaza la fiecare atingere. De asemenea, masticatia devine dureroasa, in timp ce dintii sunt mai mobili, dar si mai sensibili, in special in momentul consumului de bauturi si alimente reci sau fierbinti. Un alt simptom evident al parodontozei este retractia gingivala care presupune ca dintii au un aspect mai lung.

Reviews

  • Total Score 0%
User rating: 0.00% ( 0
votes )